FB Pixelz

De Vorba cu Bogdan Marisca

Un scurt interviu cu pilotul Napoca Rally Academy, Bogdan Marisca, realizat de echipa Auto Rally.

Pe scurt, debut 1993 pe Dacia 1410, 1997 campion naţional la echipe cu Dacia Liberta, 2000 şi 2001 campion naţional al grupei N, 2002-2004 vicecampion absolut, 2005 titlul de campion naţional absolut, 2007-2011 vicecampion naţional.

M-am gândit să încropesc un articol despre omul şi pilotul Bogdan Marişca, auzind semnale în sat(zvonistica) că finanţele sunt aşa cum sunt, iar sponsorii se tot învârt in jurul cozii în a-i asigura un an competiţional complet. O să folosesc exact citatele şi nu am să fac o poveste din ele pentru că am avut emoţii cu privire la răspunsuri(mă aşteptam să fie foarte distant, scurt şi la obiect) în ceea ce-l priveşte, el părând „sobrul” echipei.

Bogdan M: Adevărul este că partea cu finantele e una importantă, adică „no money, no rally”…în esenţă partea asta cu alergatul după sponsori se întâmplă în fiecare an, m-am obişnuit, dar nu pot spune că mă dau în vânt după ea. Am întâlnit tot felul de situaţii şi am acumulat experienţă pentru care am plătit un „preţ” calculat în neuroni morţi 😉 . Nici anul de gratie 2012 nu face din păcate sau din fericire excepţie…Din păcate pentru că încă nu avem buget, din fericire pentru că încă avem speranţe.

Rally Cow: Cum se simte Bogdan Marişca la 42 de ani?; care-i sunt realizările, cu ce se poate mândri, care-i sunt aşteptările şi care îi sunt nereuşitele, pentru că deşi nu ne plac, viaţa e presărată şi cu astfel de momente.

Bogdan M: Man la întrebarea asta îţi pot da răspunsuri de acoperi grila Autorally până în 2013 🙂 , adică am o listă de nereuşite destul de lungă, mult mai lungă decât cea de relizări, dar sunt optimist 😉

Nu am luat startul într-o etapă de mondial sau şi mai rău nu am făcut un sezon sau un program complet in WRC sau IRC, dar cine ştie, poate cândva o să reuşim, iar dacă o putem face înainte de a fi „old timeri”, n-ar fi rău ;)) şi lista de nereuşite ar putea continua.

Cred în Dumnezeu!! trebuie să încep cu asta, credinţa a fost până acum ceva vreme la…şi altele, acum lucrurile stau altfel…iar toate celelalte vin de aici! Am doi copii extraordinari!!!, am ieşit campion la general, am o serie de oameni de mare calitate în jurul meu, fac ce-mi place încă 😉 , deci prin urmare mă simt bine. Aaaaa si să nu uit, Napoca Rally Academy, e un proiect frumos care cu putin noroc îşi va pune amprenta atât la nivel de societate civilă în România cât şi în motorsportul românesc, să vedem…”

Rally Cow: Este adevarat, nu este adevărat, vrei să vorbim despre asta. Crezi că este important ca lumea în general şi mai ales fanii să ştie ce se întâmplă cu favoritul lor, la urma urmei când spui Bogdan Marişca, nu spui un simplu nume, spui mult mai mult decât atât, exprimi o viaţă dăruită sportului, exprimi o luptă continuă şi un ritm contra cronometru.

Când ne-am cunoscut la Sibiu, erai atât de concentrat ca într-un soi de transă, mi-am spus atunci: „omul ăsta trăieşte pentru ceea înseamnă cursele, este trup şi suflet activităţii pe care o desfăşoară”.

Bogdan M: Aici lucrurile stau cam aşa – fac acest lucru din plăcere, mă străduiesc să-l fac cât de bine pot, acest lucru putându-se vedea pe parcursul fiecărei competiţii la care iau parte…

Am avut ocazia, spectator fiind, să văd în timpul etapelor de WRC atitudinea unor mari piloţi (McRae, Sainz, Makkinen, Loeb) şi am văzut că şi cei care au peste 100 de starturi în mondial se „metamorfozează” pe parcursull raliului. Comparatia dintre noi se opreste aici…

Rally Cow: Cum e maşina, e gata de start?; am înţeles de la Sebi că va fi acelaşi EVO 9, „Braşovul” bate la uşă, care sunt planurile pentru anul 2012…Ce zice familia ta, cum rezistă acestui stres la care îi supui an de an, pentru că sunt sigur că tensiunea pe care o resimţi tu, o resimt şi ei înzecit.

Bogdan M: Maşina este la vopsit şi în rest să vedem… Văru’ Nicu abia aşteaptă să-i dam „startul” dar deocamdată ne uităm cum bate Braşovul la uşă… Încă nu ştiu să-ţi spun mai multe, sper ca în săptămânile viitoare să venim cu noutăţi şi să vă facem cunoscute planurile noastre pentru 2012… În ceea ce priveste familia, mă străduiesc să nu le transmit şi lor trăirile mele şi îmi place să cred că mă susţin în ceea ce fac.

Rally Cow: Despre relaţia cu navigatorul tău nu am de gând să te întreb, pentru că am purtat deunăzi o discuţie telefonică cu el de aproape o oră, sunteţi sarea şi piperul competiţiilor automobilistice de la noi, iar ceea ce se întâmplă la bordul maşinii de concurs este parte din viaţa voastră de 15 ani de zile.

S-au schimbat pe rând maşinile, însă oamenii de la „pupitru” au rămas aceiaşi.

Uff, nu mă pot abţine, cum rezistă o astfel de prietenie???

Bogdan M: Hehe, după 15 ani împreună şi după o grămadă de momente bune sau mai puţin bune petrecute împreună ce aş putea să-ţi mai spun?? De fapt trebuie să-ţi spun că, pe lângă faptul că suntem prieteni, că ne cunoaştem de 27ani!! că este naşul copiilor mei, deci pe lângă toate acestea trebuie să-ţi spun că este un navigator foarte bun şi ceea ce este important e că ne cunoaştem, ne înţelegem şi mă înţelege pe parcursul unui raliu… Ştie la ce să se aştepte de la mine şi ştiu la ce să mă aştept de la el.

Rally Cow: Mulţumim pentru interviul acordat, îţi urăm La mulţi ani, multă baftă şi de ce nu, la sfârşitul anului să ridici cupa deasupra capului…acum fiind rândul meu să folosesc punctele de suspensie 😉

Bogdan M: Îţi mulţumesc pentru urări şi gânduri!  În ceea ce priveşte cupa, stai un pic sa vedem ce si cum.

Sursa: www.autorally.ro

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest