Pregătirea automobilului și a deplasării pe timp de iarnă este un aspect care diferențiază un șofer de rând de un șofer bun.
Ce face diferența între un șofer de rând și un șofer bun?
Șoferul de rând reacționează la evenimentele care se petrec în jurul său, în timp ce un sofer bun le anticipează și se adaptează, pentru a le evita. O parte din evenimentele neplăcute se petrec datorită stării tehnice necorespunzătoare a automobilului. Este necesar să verificăm periodic câteva aspecte.
Pregătirea autovehiculului
Deplasarea în condiții de iarnă, pe zăpadă, gheață, umezeală și frig este o provocare pentru șoferi și autovehicule. Menținerea automobilului în stare tehnică bună reduce șnsele unui dezastru în timp ce conduceți, în special iarna.
Sistemul electric
Bateria automobilului trebuie reâncărcată sau schimbată dacă nu mai corespunde din punct de vedere tehnic. Pornirea în condiții de temperatură foarte scăzută este mai dificilă și necesită o baterie bună. Dacă pornirea se face greu in fiecare diminteață, este semn că trebuie să incercăm, în primă fază o reîncărcare 100% a bateriei. Condusul câteva minute prin oraș nu poate să reîncarce o baterie descărcată. Este necesar un redresor.
Dacă, după reîncărcarea bateriei fenomenul reapare la scurt timp, este semn că trebuie să ne adresăm unei firme specialzate.
Frânele
Verificați sistemul de frânare și asigurați-vă ca repartiția frânarii este egală și echilibrată. Pe suprafețe cu aderență scăzută acesta este un element esențial în păstrarea traiectoriei.
Cauciucurile
Tracțiunea dintre anvelope și carosabil determină cât de bine circulă, virează și se oprește un vehicul și este crucială pentru conducerea în siguranță în timpul iernii. Alegerea corectă a anvelopelor este foarte importantă.
Utilizați anvelope care sunt de același tip, mărime și indice de viteză pentru o mai bună manevrabilitate, control și stabilitate.
Nu uitați să verificați periodic presiunile. Presiunea în anvelope scade cu 1PSI la fiecare 5 grade Celsius mai puțin.
Instalatia de incalzire
Verificați radiatorul și tubulatura de răcire de scurgeri, deoarece în anotimpul rece aceasta este instalația care oferă căldură în mașini. Verificați cantitatea de antigel și reumpleți instalația cu amestec de antigel calculat pentru temperaturi cât mai scăzute.
De asemenea, verificați instalația electrică de degivrare a parbrizului, lunetei și oglinzilor retrovizoare.
Ștergătoare de parbriz
Asigurați-vă că ștergătoarele de parbriz sunt în bună stare de funcționare și nu sunt uzate. De asemenea, verificați nivelul de lichid de spălare a parbrizului, cât mai des. Reumpleți cu lichid de spălare special, pentru iarnă, pentru a evita înghețarea instalației.
Combustibil
Înainte de călătoriile în afara orașului faceți “plinul” de combustibil. Niciodata nu circulați cu puțin combustibil iarna. Puteți să fiți prins în ambuteiaje sau, mai rău, să rămâneți blocat de viscol, în mașină. În acest caz, singura sursa de căldura este motorul automobilului. De aceea este indicat să aveți combustibil suficient. In cazul neplăcut în care sunteți surprins de viscol, porniti motorul automobilului cate 10 minute la fiecare oră. Este foarte important să vă asigurați că sistemul de evacuare al autmombilului nu este blocat cu zăpadă, pentru a evita asfixierea.
Cum ne pregătim de condus în condiții de iarnă?
Enumerăm mai jos câteva sfaturi scurte, extrem de importante în pregătirea deplasării în condiții de iarnă.
- Planificați-vă călătoria în avans.
- Evitați să conduceți când sunteți obosit.
- Verificați starea meteo din zona dumneavoastră și de pe traseu. Un bun canal de informare cu acoperire națională este si Stiri din Trafic de la Europa FM.
- De câte ori este posibil, amanați călătoria pe vreme foarte urâtă.
- Planificați-vă sosirea la destinație luând în considerare factori ca: trafic îngreunat, vizibilitate redusă, blocaje rutiere, accidente.
- Informați o persoană apropiată despre itinerarul dumneavoastră.
- Alegeți îmbrăcăminte groasă și confortabilă.
- Înainte de a porni la drum, curățați automobilul de zăpadă. Acest lucru vă va face mai vizibil în trafic.
- Niciodată nu încălziți motorul în spații închise!
- Asigurați-vă că bateria telefonului este încărcată.