FB Pixelz

Despre cursul de conducere defensivă NRA

curs practic de conducere defensiva NRA

În articolul de mai jos vom da câteva detalii despre cursul de conducere defensivă NRA. Termenul Defensive driving este tradus în limba română Conducere defensivă.

Conducerea defensivă este, în esență, conducerea într-un mod care utilizează tehnici de conducere sigure, pentru a permite șoferilor să abordeze pericolele identificate într-un mod previzibil. Aceste tehnici și abilități depășesc cu mult instrucțiunile dobândite în școala de șoferi privind legile și procedurile de bază în domeniul traficului.

La cursurile de conducere defensivă, cursanții învață să își îmbunătățească abilitățile de conducere prin recunoașterea și anticiparea situațiilor cu potențial de risc. Odata identificate aceste riscuri, cursanții vor ști să ia decizii sigure și să efectueze manevre de conducere în condiții de siguranță.

Despre cursul de conducere defensivă NRA

Pentru a veni în sprijinul cursanților, modulul de bază al cursului de conducere defensivă se desfășoară în weekend, pe parcursul a două zile. Vinerea dupămasa este dedicată cursului teoretic, în timp ce sâmbăta dimineața se efectuează un curs practic, cu automobile ale NRA.

Ce învățăm la cursul „Bazele Condusului Defensiv”?

Accidentele rutiere

Pierderile cauzate de accidentele rutiere au atât impact social cât și impact personal. Aproximativ 1.850 români își pierd viata în fiecare an iar 8.000 sunt răniți grav. Conform estimărilor Comunitatii Europene, continuăm să deținem ultimul loc în clasamentul siguranței pe șosele.

Cauzele acestor accidente, impactul emoțional și cel material sunt aspecte studiate in cursul „Bazele Condusului Defensiv”. Scopul condusului defensiv este de a reduce riscul acestor accidente educând în mod corespunzător cursanții. Aceștia trebuie să fie prudenți și să aibe abilitatea de a judeca corect în timp ce conduc.

Factori psihologici

Atunci cand sunt la volan, șoferii se confruntă cu diferite situații. Unele dintre acestea sunt în afara controlului șoferului. Însă factorii psihologici pot fi controlați de șofer daca acesta știe ce să observe și cum să gestioneze momentul.

Cursurile de defensive driving vă pregătesc pentru a depăși factorii psihologici negativi cum ar fi stresul nedorit, oboseala, suferința emoțională și furie la volan. De asemenea, veti primi instrucțiuni pentru dezvoltarea unei atitudini pozitive și creșterea concentrării la volan.

Viteza, neatenția, comportamentul pietonilor

Viteza joacă un rol esențial în producerea de evenimente rutiere. Și asta nu doar în afara localităților, ci și în interiorul acestora.

Un procent covârșitor de accidente se petrece pe fondul neatenției. De exemplu, utilizarea telefonului mobil, distragerea atenției de către un eveniment exterior sau datorită interacțiunii cu un alt pasager. Toate acestea sunt motive care produc accidente soldate cu pagube materiale sau pierderi de vieți omenești.

În cadrul cursurilor de conducere defensivă vom învăța care este impactul neatenției asupra capacității de conducere.

Conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe

Conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe continuă să fie una din cauzele principale de accident. Efectul acestor substanțe asupra celor aflati la volan este dezastruos.

O componentă foarte comună a cursurilor de conducere defensivă o constituie educația cu privire la influența alcoolului sau a drogurilor in traficul modern. Discuțiile vor include nivelul de alcool în aerul expirat, nivelul de alcool în sânge, cum sunt afectate judecata, capacitățile motrice, inhibițiile sau simțurile de către alcool sau droguri, precum și consecințele legale.

Dinamica unui accident

Accidentele rutiere sunt cel mai adesea rezultatul unei serii de evenimente previzibile. Combinația de viteză, locul de impact și dimensiunea obiectelor implicate, determină gravitatea accidentului. Cu toate acestea, în orice accident care implică un autovehicul care lovește alt autovehicul sau alt obiect, nu vorbim doar de o simplă coliziune.

Conceptul de o a doua coliziune, în care șoferul și cei aflați în mașină se izbesc de parbriz, scaune sau obiecte aflate în mașină atunci când nu poartă centură este la fel de periculos ca primul impact.

La cursul de conducere defensivă învățăm cum sa eliminăm sau să micșorăm dimensiunea acestui al doilea impact.

Echipamentele de siguranță

Aproximativ jumătate din decesele rezultate în urma accidentelor rutiere ar putea fi evitate dacă centura de siguranță ar fi utilizată corespunzător. Dar centura este primul pas în evitarea unei tragedii. Airbaguri, scaune de copii sau tetiere, toate contribuie la protecția șoferilor și a celor aflați în autovehicule.

Cursul de conducere preventivă ne învață cum să utilizăm aceste obiecte corect, pentru a ne asigura că avem o călătorie în siguranță.

Tehnici de prevenire a accidentelor

În conducerea preventivă este esențial să cunoaștem cum să evităm accidentele rutiere și să recunoaștem potențialele pericole înainte de a fi prea târziu. De aceea condusul defensiv ne prezintă o mulțime de informații despre tehnica prevenirii accidentelor.

Vă veți familiariza cu termeni precum regula celor două secunde, supravegherea împrejurimilor, distanța de oprire a autovehiculului, distanța de reacție, pericole ale mediului înconjurător, depășiri și distanțe, priorități, perceperea vitezei.

Reîmprospătarea și înțelegera aprofundată a unor aspecte din Codului Rutier

Prin simpla participare la aceste cursuri, o buna parte din cunoștințele teoretice acumulate în școala de șoferi vor fi reîmprospătate, lucru care ne ajuta sa conducem în siguranța.

Cum se desfășoară cursul de conducere defensivă?

Cursul de conducere defensivă se desfășoară pe parcusul a două zile, vineri și sâmbătă. Programul este gândint în așa fel încât să se adreseze celor care lucrează.

Vinerea este rezervată cursului teoretic, în care se discută principii și tehnici precum cele de mai sus.

Sâmbăta dimineața are loc modulul practic în care se testează tehnicile discutate în ziua anterioară.

Dacă doriți mai multe informații despre cursul de conducere defensivă NRA puteți să ne contactați iar în cazul în care doriți să participați la un curs de Conducere defensivă, puteți să vă înscrieți AICI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns