În articolul precedent ne-am adresat șoferilor începători, cu câteva sfaturi de conducere defensivă. În acest articol vom face trecerea catre un alt capitol, și anume conducerea în timpul anotimpului rece. După cum am observat în ultimii ani, toamna si iarna se succed cu rapiditate, uneori chiar pe timpul unei zile putând avea mai multe anotimpuri.
Factori care influențează condusul toamna sunt:
1. Ceața și înghețul
Acești vestitori ai anotimului rece sunt pericole reale în unele zone.
Diminețile reci de toamnă pot provoca ceață, reducându-vă vederea și percepția distanței. Acum și doar acum este momentul să folosiți farurile de ceață. Ele strălucesc cu un fascicul luminos larg și jos, de-a lungul drumului și pe marginile sale, ceea ce este, de asemenea, util pentru depistarea animalelor de companie. Nu folosiți luminile de ceață în loc de farurile obișnuite, ci mai degrabă împreună cu faza scurtă.
Nu încercați să utilizați faza lungă. Aceasta înrăutățește vizibilitatea, deoarece lumina strălucitoare se reflectă în micile particule de ceață și veți avea impresia unui perete în fața mașinii.
Când temperaturile sunt suficient de scăzute, umezeala de pe drum se poate transforma în gheață în anumite locuri. În acest caz este util să încetiniți pentru a nu fi luați prin surprindere. Acordați o atenție specială podurilor și pasajelor deoarece curentul de aer care trece pe dedesupt le face să înghețe mai repede decât șoseaua.
2. Luminozitatea scăzută
Odată cu venirea toamnei, zilele se scurtează iar noi suntem tot mai mult timp puși în situația de a conduce pe timp de noapte.
Percepția adâncimii, recunoașterea culorii și vederea periferică pot fi afectate în întuneric, iar strălucirea farurilor unui vehicul care se apropie poate orbi temporar un șofer.
Este binecunoscut faptul că 50% din accidentele grave se petrec pe timp de noapte.
De asemenea, odata cu scurtarea zilelor, soarele este tot mai jos deasupra orizontului, lucru care duce la apariția fenomenului de orbire temporară datorită strălucirii directe sau reflectarea din obiecte.
3. Umezeala excesivă
Ne gândim la bălțile mari ca fiind periculoase. Ele chiar sunt, deoarece la traversarea lor cu viteză ridicată, roțile pot pluti și puteți pierde contactul cu asfaltul. Acest fenomen se numește acvaplanare.
Dacă în zona dumneavoastră nu a plouat demult, praful, murdăria și uleiul care se află pe carosabil pot face ca aderența să fie extrem de scăzute.
Reducerea vitezei vă ajută. Dacă sunteți pe un drum aglomerat, puteți conduce pe urmele mașinilor din fața dvs. acolo unde drumul este mai uscat, deoarece anvelopele lor au dat deja la o parte excesul de apă.
4. Anvelopele
Campaniile de informare din ultimii ani au corectat mentalitatea privind utilizarea anvelopelor potrivite pentru sezonul rece.
Alte aspecte care trebuie luate în seamă sunt gradul de uzură și presiunea. Anvelopele vor avea performanțe mai bune pe suprafețe ude dacă au adâncime suficientă a canalelor de evacuare a apei. Aceasta înseamnă un grad de uzură scăzut.
De asemenea, presiunea joacă un rol foarte important. O presiune adecvată a anvelopelor vă ajută să mențineți o rulare lină și sigură. Trebuie avut în vedere faptul că presiunea scade constant în anvelope, iar acest lucru se accelerează în anotimpul rece.
Verificați cu regularitate presiunea cu un manometru și corectați dacă este necesar.
5. Copiii
Șoferii cu experiență sunt obișnuiți cu traficul din această perioadă a anului, când copiii se întorc la școală. Acest lucru nu se aplica șoferilor începători. Aceștia trebuie sa știe că în zonele din apropierea școlilor trebuie să conducă cu atenție deoarece, din neatenție, copiii pot ajunge pe suprafața carosabilă. De asemenea treficul este îngreunat în minutele când copiii sunt duși sau luați de la școală.
6. Lipsa de experiență
Șoferii începători sau șoferii care conduc puțin, în oraș, pot fi puși în situația de a se afla la volan într-o călătorie lungă. Dacă până acum ei au condus pe asfalt uscat, prin orașe sau pe distanțe foarte scurte, acum ei se vor confrunta cu toate condițiile nefavorabile pe care le oferă anotimpul rece: temepraturi scăzute, ceață, umiditate, luminozitate scazută, gheață, zăpadă etc.
Și atunci când o vor face, se vor afla dincolo de experiența lor normală de conducere. Asta înseamnă că provocările de toamnă enumerate aici pot fi și mai descurajante, deoarece rareori le-au înfruntat pînă acum și nu au memoria musculară pentru a reacționa lin.