FB Pixelz

Condusul pentru a salva vieți, timp și bani​

In 2010 Comisia Europeană a luat decizia de a elabora noile orientări pentru perioada 2011 – 2020 pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră, menţinând obiectivul principal, de reducere a deceselor cu 50% faţă de perioada anterioară.

Potrivit unei statistici ONU, în lume, la fiecare 6 secunde o persoană moare sau este grav rănită în contextul unui accident rutier.

În fiecare an, mii de oameni își pierd viața sau sunt răniți grav în accidente pe șoselele din UE. Între 2010 și 2019, numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în Europa a scăzut cu 23 %, dar cifrele arată că, în timp ce opt țări au înregistrat cea mai scăzută rată a mortalității în 2019, scăderea ratei mortalității a încetinit în majoritatea statelor membre.În 2019, țările UE cu cel mai bun palmares privind siguranța rutieră au fost Suedia și Irlanda, în timp ce țările unde palmaresul a fost cel mai slab au fost România, Bulgaria și Polonia.

Media UE de 51 de decese rutiere la un milion de locuitori maschează diferențe semnificative între statele membre. Deși decalajele dintre statele membre s-au redus semnificativ începând cu anul 2000, există încă o rată de patru ori mai mare de decese rutiere în țara cea mai nesigură față de cea mai sigură.

Pe baza cifrelor provizorii pentru 2019, țările cu cele mai bune cifre au fost Suedia (22 decese/milion) și Irlanda (29/milion), în timp ce România (96/milion), Bulgaria (89/milion) și Polonia (77/milion) au raportat cele mai mari rate ale letalității în 2019.În 2018, 12 % dintre persoanele ucise pe șoselele din Uniune au avut vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, în timp ce numai 8 % din populația europeană face parte din această categorie de vârstă, ceea ce înseamnă că tinerii sunt în mod disproporționat mai susceptibili de a fi implicați într-un accident rutier mortal. Standardul de siguranta al “Motor Vehicle Operations” ANSI/ASSE Z15.1 defineste condusul defensiv ca fiind “condusul pentru a salva vieti, timp si bani”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns