FB Pixelz

BE COOL… GANDESTE INAINTE

Napoca Rally Academy, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar si Inspectoratul Judetean de Politie, a lansat proiectul “ Be cool…gandeste inainte!”, o campanie de responsabilizare in trafic a tinerilor liceeni.

NAPOCA RALLY ACADEMY TE INVATA SA CIRCULI CORECT PE STRADA

Napoca Rally Academy, in parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Inspectoratul Scolar al judetului Cluj si Inspectoratul Judetean de Politie Cluj, a lansat proiectul “ Be cool…gandeste inainte!”, o campanie de responsabilizare in trafic a tinerilor liceeni.

In cadrul acestei campanii, pilotii echipei campioane la raliuri in 2011, Marco Tempestini, Bogdan Marisca, Danny Ungur si Vlad Cosma, le vor vorbi elevilor din 10 colegii nationale si licee din judetul Cluj ( cinci din Cluj Napoca si cate unul din Turda, Dej, Campia Turzii, Gherla si Huedin), despre riscurile la care ii expune teribilismul in trafic sau sofatul sub influenta substantelor cu efect halucinogen, dar si despre practicarea sportului cu motor intr-un cadru organizat, in conditii de siguranta sau despre conducerea preventiva, despre comportamentul corect în trafic si normele rutiere care trebuie respectate pentru a nu deveni victime ale evenimentelor de pe sosele.

In debutul conferintei de presa, viceprimarul municipilui Cluj-Napoca, Laszlo Attila, a declarat ca spera ca, in viitor, astfel de campanii sa se realizeze in toate liceele clujene: “Sper ca aceasta campanie sa aiba drept rezultat responsailizarea tinerilor fata de modul in care circula si acest rezultat sa fie vizibil in timp scurt. Cred ca este un pas importatnt in adaptarea tematicii scolare spre domenii de folos in viata de zi cu zi. Imi doresc ca Napoca Rally Academy sa nu se opreasca doar la cele 10 licee, iar cand vor aparea primele rezultate, sa se indrepte spre toate unitatile de invatamant, iar rezultatul final sa fie o scadere spectaculoasa a numarului accidentelor”, a declarat domnul Laszlo Attila.

Marco Tempestini a explicat de unde a venit ideea acestei actiuni: „Noi suntem campioni in sport, facem acest lucru profesionist. Dar suntem si parinti si ne gandim la copiii nostri si la mediul in care se dezvolta ei. Ideea este sa ii ajutam pe tineri. Ne-am gandit la metode diferite, interesante,  prin care sa comunicam un mesaj simplu pe care sa il inteleaga si pe care sa vrea sa il inteleaga. Sunt trei lucruri esentiale: bautura nu merge cu sofatul, exista o mare problema cu etnobotanicele, substante extrem de periculoase la volan, iar teribilismul in trafic nu poate avea decat consecinte grave”, a spus liderul Napoca Rally Academy.

Vicecampionul national absolut la raliuri al Romaniei in acest sezon, Bogdan Marisca, a tinut sa sublinieze riscurile pe care le comporta teribilismul tinerilor la volan „N-am uitat ca am fost tineri si recunoastem ca si noi am trecut prin aceleasi faze, mai mult sau mai putin acute. Tocmai de aceea, avem foarte multe de transmis. Romania sta foarte prost in ceea ce priveste numarul de accidente rutiere soldate cu victime si, din pacate,  tinerii reprezinta categoria cea mai reprezentata in aceste evenimente. Cele 3 cauze principale sunt: alcoolul, droguriile si teribilismul. Timpul de reactie al unui om obisnuit este de aproximativ 0,6 secunde. Sub influenta alcoolului, aceasta cifra se tripleaza. La 60 de kilometri pe ora, in doua secunde in care n-ai facut nimic, ai parcurs aproape 40 de metri. Si „liniutele” prin care tinerii incearca sa-si creasca nivelul de adrenalina reprezinta o problema. Toate aceste comportamente si actiuni pleaca de la premisa ca „mie nu mi se poate intampla”. Mesajul nostru este ca e foarte probabil sa ti se intample chiar tie”, a punctat Bogdan Marisca.

Inspectorul general scolar al judetului Cluj, Anca Hodorogea, a tinut sa sublinieze importanta educatiei rutiere si a preventiei: „Aceasta campanie poate sa induca modalitati de petrecere a timpului liber pentru elevi. Pe de alta parte, educatia rutiera e o componenta educativa care se face in scoala. S-au mai facut activitati de preventie, iar acest proiect nu face decat sa reitereze ideea ca preventia e cheia succesului. S-e intampla de multe ori ca tineri sa fie victime nevinovate. Speram ca astfel sa scada numarul victimelor din accidentele rutiere”, a declarat Anca Hodorogea.

Comisarul de politie Marius Stupar de la Seviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Cluj a prezentat o serie de date statistice care sa creioneze contextul in care se deruleaza acest proiect. „La nivelul judetului cluj avem o crestere a numarului de accidente in care sunt implicati tineri intre 18 si 25 ani si ne-am propus sa reducem numarul acestora. In trafic ne axam si noi pe recomandari si informatii destinate acestor tineri in cazul carora teribilismul isi pune amprenta. Vrem sa ii asiguram pe partenerii nostri de la Napoca Rally Academy de tot sprijinul nostru in acest demers”, a spus comisarul Marius Stupar.

Campania de responsabilizare sociala pentru liceeni „Be cool…gandeste inainte”, este un proiect initiat de Napoca Rally Academy in parteneriat cu Primaria Muncipiului Cluj Napoca, cu  Inspectoratul Scolar al judetului Cluj si cu Inspectoratul Judetean de Politie Cluj si derulat cu sprijinul NOKIA.

Andi Hutanu

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest