FB Pixelz

10 sfaturi esentiale pentru condusul pe timp de vara

Condusul pe timp de vară, în special condițiile de caniculă, poate prezenta provocări și riscuri semnificative pentru sănătatea și siguranța șoferilor, pasagerilor și trecătorilor. De aceea, vă prezentăm o listă cu 10 sfaturi esențiale de conducere în siguranță în timpul verii.

1. Porniți cu o mașină mai rece

Pentru a beneficia de un plus de comfort, acolo unde este posibil, parcați la umbră. În cazul în care acest lucru nu este posibil, folosiți parasolare în zilele toride. Dacă deschideți ușile și ferestrele cu câteva minute înaine de a porni, pentru a circula aerul cald, vă va ajuta să vă răcoriți mașina și să evitați disconfortul înainte de a porni.

Nu este indicat sa lăsați motorul pornit pentru a lăsa aerul condiționat sa funcționeze. Acest lucru este ne-economic si produce poluare.

2. Completați nivelurile de lichide

Motoarele auto se încălzesc extrem de mult pe timp cald, în special în traficul oprit, deci asigurați-vă că lichidul de răcire este întotdeauna completat.

Pentru mașinile fără tehnologie stop-start, este o idee bună să opriți motorul în timpul traficului. Contrar credinței populare, repornirea motorului nu va arde mai mult combustibil decât dacă ați fi stat cu motorul în regim de mers în gol mai mult de 10 secunde.

3. Mențineți-vă hidratat

Este extrem de important să vă mențineți hidratat atunci când vă aflați într-un blocaj de trafic de durată sub soarele arzător. Luați multă apă rece cu dvs. înainte de a pleca în călătorii mai lungi – suficient pentru dvs. și toți pasagerii. Investiția în sticle de băuturi termoizolate pentru copii este o modalitate excelentă de a păstra o sursă de apă rece în mașină, mai ales după o zi lungă de aventură.

4. Aveți în vedere alergiile

În jur de 4 milioane de persoane suferă de alergii in România, o afecțiune care poate fi foarte problematică atunci când conduceți.

Ultimul loc în care doriți să strănutați în mod constant este la volanul unei mașini care circula cu 90 kmh, dar se știe că tabletele pentru alergii au efecte secundare, cum ar fi vederea încețoșată și somnolență, care ar putea afecta capacitatea unei persoane de a conduce.

Prin urmare, verificați întotdeauna eticheta medicamentului înainte de a le lua – mai ales dacă intenționați să conduceți la scurt timp după aceea.

5. Nu conduceți când mergeți la terasă

În zilele călduroase și însorite, oamenii merg la terase de bere, grătare și festivaluri. Drept urmare, conducerea sub influența băuturilor de vară devine o problemă majoră în fiecare an.

Înainte de a ieși la un eveniment social de vară, ia în considerare modul în care vei ajunge acasă. Nu bea dacă conduci și găsește o altă metodă de transport dacă dorești să bei. În acest fel te poți bucura de vremea caldă fără a pune în pericol viața ta și a altor persoane.

6. Nu lăsați niciodată câinele în mașină

Mulți oameni încă mai cred că este acceptabil să-și lase câinele în mașină în timpul verii. Dacă afară sunt 22 de grade, interiorul unei mașini poate atinge 47 de grade în decurs de o oră, ceea ce poate duce la consecințe periculoase sau chiar tragice.

Chiar dacă parcăm la umbră sau lăsăm ferestrele în jos, mașina nu este un loc sigur pentru un câine vara. Deci, dacă nu vă puteți lua câinele cu voi oriunde ați merge, lăsați-l în siguranță acasă.

7. Evitați reflexia soarelui

Vederea afectată de soare este o cauză frecventă a accidentelor în timpul verii. Înlocuiți ștergătoarele de parbriz uzate pentru a vă menține parbrizul curat și utilizați ochelari de soare și parasolar pentru a bloca razele soarelui.

Parbrizele se murdăresc și pe timp uscat, iar urmele pot amplifica strălucirea soarelui. Lichidul de spălare a parbrizului folosit din abundență vă va ajuta să păstrați o vedere clară, mai ales atunci când călătoriți când soarele este jos la orizont în timpul deplasării.

8. Importanța întreținerii anvelopelor

Pe vreme caldă exploziile anvelopelor sunt o apariție mai frecventă.

Anvelopele care prezintă urme evidente de uzură sau care sunt dezumflate vor deveni un real pericol pe vreme caniculară, deoarece crește probabilitatea de explozii și perforări.

Înainte de a pleca, este extrem de important să verificați dacă presiunea anvelopei este la nivelul optim, atât la autoturism precum și la orice vehiculul pe care îl veți remorca.

9. Împărțiți drumul!

În lunile de vară pe șosele apar mai multe categorii de participanți la trafic. Mașini care tractează rulote, autorulote, motocicliști, bicicliști sau chiar pietoni si atelaje, pe drumuri secundare.

Este vital să rămâneți atenți când conduceți în special pe drumurile secundare și să evitați orice risc la depășire care ar putea provoca un accident.

Și motocicliștii apar mai des, așa că asigurați-vă sumplimentar la depășiri.

10. Pregătiți-vă de ploaie!

Vara, condițiile meteorologice se pot schimba brusc, în special în zonele de munte. Fiți pregătiți să vă adaptați stilul de conducere în cazul oricăror schimbări bruște ale vremii, deoarece condusul prin furtuni grele de vară vine cu un set complet diferit de provocări.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns