FB Pixelz

Sfaturi de conducere defensivă pentru șoferii începători

Conducere defensiva pentru soferi incepatori. Sfaturi la inceput de drum.

Unul din lucrurile pe care le auzim des  atunci când învățăm să conducem este că trebuie să conducem defensiv. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să stăm încordați și să așteptăm în orice moment să se întâmple un lucru neplăcut. Dincolo de abilitatile noastre de șoferi, trebuie să fim atenți la șoferii din jurul nostru și să încercăm să anticipăm ceea ce vor face aceștia. Dacă învățăm să facem acest lucru vom avea abilitatea de a evita multe evenimente neplăcute. 

Obținerea permisului de conducere este un lucru grozav și este o dovadă de maturitate. Dar țineți minte, odată cu permisul de conducere veți avea un nou set de responsabilități. Sunteți responsabil nu numai pentru siguranța dumneavoastră și a celor aflați în automobil alături de dumneavoastră, dar sunteți responsabil și față de ceilalți participanți la trafic.

În articolul de astăzi vom aborda câteva sfaturi de conducere defensivă pentru șoferii începători. Acestea privesc relația noastră cu ceilalți participanți la trafic.

Cum să conducem defensiv în relația cu ceilalți șoferi

1. Niciodată nu utilizați un telefon mobil în timp ce conduceți

Dacă vorbiți la telefonul mobil sau trimiteți/primiți mesaje text nu veți putea să acordați condusului toată atenția și nu veți sesiza intențiile șoferilor din jurul dumneavoastră. Utilizarea unui telefon mobil este extrem de dăunătoare și ar trebui să faceți acest lucru doar atunci când mașina este oprită.

Studiile au demonstrat că utilizarea unui hands-free nu îmbunătățește deloc situația ba chiar s-a dovedit că utilizatorii de hands-free sunt la fel de neatenți dar conduc cu viteză mai mare. O statistică dramatică relevă faptul că activități precum scrierea sau citirea de mesaje sunt chiar de 20 de ori mai riscante decât o convorbire.

Încercați să nu utilizați telefonul în timpul condusului iar dacă este obligatoriu să faceți acest lucru, trageți pe dreapta.

2. Fiți atenți la toate indicatoarele rutiere

Acesta este un obicei pe care mulți șoferi îl uită cu timpul. Dacă acordați atenție tuturor indicatoarelor rutiere, veți ști care este limita de viteză pe un sector de drum, veți putea să respectați viteza legală, ceea ce reprezintă unul din punctele cheie ale condusului defensiv. Nu imitați ceea ce face șoferul din fața dumneavoastră. La urma urmei acesta poate să încalce regulile de circulație ceea ce poate produce un accident. 

De asemenea, fiți atenți la intersecțiile semaforizate. Pătrunderea pe culoarea roșie a semaforului poate fi echivalentul unui accident dramatic.

3. Nu conduceți niciodată prea aproape de automobilul din fața dumneavoastră

Trebuie să vă asigurați că există suficient spațiu între automobilul dumneavoastră și cele din față, în cazul în care este nevoie de o frânare de urgență. În cazul în care nu păstrați distanța, există șansa să tamponați acest autovehicul din fața dumneavoastră și indiferent de motivul accidentului, vina vă aparține.

4. Învățați să conduceți pe orice vreme

Condițiile atmosferice pot cauza multe accidente de aceea este foarte important să învățați să conduceți pe vreme rea, sau pe întuneric, până când aveți încredere în abilitățile dumneavoastră.

Ca o mică paranteză știați că distanța de frânare pe gheață sau pe zăpadă poate crește de pțnă la 12 ori față de asfaltul scat?

Mai multe sfaturi despre conducerea pe vreme nefavorabilă vor urma lunile următoare, cu cat ne apropiem de iarnă. Desigur, cele mai bune sfaturi le puteți primi în cadrul cursului de conducere defensivă organizat de Napoca Rally Academy.

In articolul Cum să conducem defensiv toamna, tratăm câteva aspecte ale condusului preventiv pe timpul anotimpului rece.

5. Obișnuiți-vă cu automobilul pe care îl veți conduce

Sfaturile de conducere defensivă pentru șoferii începători se aplică întotdeauna. Există însă o variabilă, atunci cînd ne urcăm la volan. Automobilul. Fiecare marcă de automobil este diferită iar dumneavoastră ar trebui să vă obișnuiți și să învățați comenzile fiecăruia din automobilele pe care le conduceți. Aceasta include reglajul scaunelor, radio, aer condiționat, degivrare, încălzire geamuri, cum se curăță parbrizul etc. Ultimul lucru de care ai nevoie în timp ce conduci ca tânăr șofer este să cauți comutatorul de luni.

6. Nu deveniți prea încrezător prea curând

A învăța să conduci este puțin înspăimântător la început, dar după o vreme veți căpăta abilitățile necesare și vă veți obișnui cu această activitate. Veți fi capabil să conduceți în diferite momente ale zilei, pe orice fel de vreme, cu trafic aglomerat, sau pe autostradă și chiar să faceți o parcare laterală. A fi șofer încrezător este un lucru bun, însă nu lăsați această încredere să vă schimbe. Condusul este o activitate periculoasă dar dumneavoastră o puteți face mai sigură chiar prin modul în care conduceți. De aceea sunt utile aceste sfaturi de conducere defensivă pentru șoferii începători.

7. Priviți cat mai departe în față

Omul este construit să călătorească la viteze mult mai mici decât o poate face cu automobilul. Când conducem cu viteză, în interiorul nostru se dă o luptă continuă cu instinctele noastre. În mod normal oamenii tind să se uite chiar în fața mașinii pe care o conduc sau la mașina din fața noastră. Aceasta este o greșeală mare și un obicei nesănătos de a conduce. Ar trebui să priviți cat mai departe pe drum posibil și să analizați cat mai multe detalii legate de ceilalți participanți la trafic.

8. Respectați viteza legală

Nerespectarea vitezei este cel mai mare ucigaș al tinerilor conducători auto. Trebuie să țineți minte că nu este o obligație să păstrați ritmul celorlalte vehicule aflate în trafic. Respectarea limitelor de viteză nu numai că vor reduce riscurile de accidente dar vă vor ajuta și să evitați amenzi costisitoare.

9. Verificați unghiul mort de fiecare dată

Oglinzile laterale și cea retrovizoare ne ajută să vedem ce se întâmplă în spatele autovehiculului. Cu toate acestea, oglinzile lasă o suprafață destul de mare neacoperită, așa-numitul unghi mort. Șoferii trebuie să verifice periodic oglinzile retrovizoare, pentru a nu surprinde și accidenta bicicliști sau persoane care se deplasează în unghiul mort al autovehiculului. Șoferii ar trebui să verifice unghiul mort atunci când parchează sau părăsesc un loc de parcare sau atunci când schimbă benzile.

10. Circulați cu luminile de întâlnire aprinse

În ziua de astăzi toate autovehiculele noi sunt echipate cu lumini de întâlnire pe timp de zi. Cu toate acestea există încă în circulație un număr mare de autovehicule care nu au această facilitate. În acest caz este obligatoriu să conducem cu luminile de întâlnire aprinse. Dincolo de obligativitatea legală acest lucru vă face vizibil în trafic.

Atunci când conduceți defensiv puteți fi sigur că dețineți întotdeauna controlul la volan. Conducând defensiv sunteți capabil să anticipați ceea ce vor face ceilalți participanți la trafic. În acest fel sunteți capabil să evitați accidente.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Lasă un răspuns